Izlet na otok Zlarin

Petak, 19. svibnja i ponedjeljak, 22. svibnja dvije starije mještovite skupine dječjeg vrtića Brat proveli su u izletu na otoku Zlarinu. Otok je to u šibenskom arhipelagu poznat koraljnom grebenu karakterističnom za čisto more, zbog kojeg se od davnina Zlarinjani bave izlovom i obradom koralja. Na Zlarinu se sve okreće oko koralja, te crvene po izgledu biljke, minerala prema vapnenastom koštanom sastavu, a zapravo životinje.  Upravo je zbog toga Zlarin privukao našu pažnju. Bogati podmorski svijet u pomalo izliranom ambijentu arhipelaga koji se uspio očuvati od transformacije koju donosi turizam.

Putovanje na Zlarin započelo je brodom koji je kroz kanal sv. Ante pružao predivan doživljaj vožnje na palubi i evocirano neke uspomene ranijih vožnji. Po dolasku na otok djeca su razgledala središte mjesta, posjetila crkvu Uznesenja Marijina i muzej „Koralj”. Kustosica muzeja provela je djecu kroz muzej, približujući im eksponate povijesnim kontekstom. U dijelu muzeja koji čuva tradiocionalno zlarinsko pokućstvo i nošnju, voditeljica je muzeja djeci pričala o povijesnom načinu života i običajima na Zlarinu. Nakon razgledavanja muzeja, posjetili su galeriju i brusionicu koralja. Ondje im je koraljar demostrirao proces obrade koralja u svrhu nakita.

Nakon ručka uslijedilo je vrijeme za slobodnu igru u novouređenom parku uz more. Preostalo je samo sladoledno osvježenje za slatku uspomenu sa Zlarina i brod koji je čekao za povratak.