Predavanje ”Međuobiteljska komunikacija i autoritet roditelja”

„Kucnuo je čas da se očevi i majke vrate iz svog izgnanstva – jer su sami sebe prognali iz odgoja djece i ponovo na sebe potpuno preuzmu svoju odgojnu ulogu.“  (Papa Franjo)
 
U ponedjeljak je održano predavanje za naše roditelje DV Brat Sunce iz Podstrane, kojeg je iznijela prof. Maja Jakšić, psihoterapetkinja koja je završila specijalizaciju iz savjetovanja i psihoterapije pri Institutu Williama Glassera. Radi također kao suradnica Obiteljskog savjetovališta pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.
 
U svom izlaganju bazirala se na roditeljstvu, kako u današnje vrijeme postaje sve teža zadaća i što ga ne doživljavamo kao poslanje već kao obavezu. Odgoj djece je uglavnom stihijski, prepušten institucijama, dadiljama. Današnji roditelji su, kako nadalje izlaže, zbunjeni, nesigurni te su nesvjesni značenja istine bračnog i obiteljskog života.
 
Razmišljanje da je majčinstvo najvrjednije ženino ulaganje, danas nitko ne podržava. Opis idealne žene i majke, kakav se nudi u knjizi Mudrih izreka 31,10-31 nezamisliv je za moderne žene.
Pitanja koje muče današnje roditelje su: „Kako mogu popraviti ponašanje svoga djeteta? Trebam li ga kažnjavati? Ili disciplinirati? Zašto je tako teško biti dosljedan? Trebam li djetetu biti prijatelj? Može li se dijete previše voljeti? Hoću li ga tako razmaziti?“
 
Velik dio vremena djeca provode pod nadzorom i utjecajem drugih, a vodeći problem je problem ekranizacije odgoja. Roditeljski odnos prema djetetu će u najvećoj mjeri odlučiti koliko će ono biti sretno i stabilno, koliko će imati samopouzdanja i kako će se nositi s nepoznatim situacijama u životu.
 
No, roditeljski odnos ne određuje u potpunosti kakvo će dijete postati. Najvažniji odnos u obitelji je bračni odnos, važniji od odnosa roditelj-dijete. Najvažnija stvar koju roditelji mogu učiniti za svoje dijete jest da se međusobno vole i ostanu zajedno.
 
Bračno zajedništvo roditelja temelj je za djetetov život. Temelj odnosa s djetetom je bezuvjetna ljubav. Bez bezuvjetne ljubavi i dubokog uvjerenja da je dijete dar, a ne moje vlasništvo, roditeljstvo postaje teret koji frustrira i zbunjuje. Graditi kvalitetan odnos ne znači udovoljavati dječjim željama i stalno se truditi usrećivati dijete. Graditi odnos znači odnositi se prema djetetu s poštovanjem, slušati ga, ohrabrivati ga, biti strpljiv, dosljedan, iskazivati mu ljubav- tako ga nećemo razmaziti. Djecu ćemo razmaziti kad radimo stvari umjesto njih i kad umjesto njihovih potreba stalno ispunjavamo njihove želje.
 
Djeca se opiru granicama, ali ih trebaju, jer im daju osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Treba postaviti granice, jasno dati do znanja tko je odgovoran u tom odnosu i zapamtiti da smo našoj djeci roditelji, a ne prijatelji.
 
Osobama koje ne osjećaju da ih roditelji bezuvjetno vole, iznimno je teško osjetiti da ih Bog voli. To je najveća i najčešća prepreka mnogim ljudima da uspostave odnos s Bogom. Taj osobni odnos s Bogom kroz Sina Isusa Krista najvažniji je u životu.
 
Ljubav i vjera su najveće blago i vrijednosti koje možemo svojoj djeci ostaviti. Zato je od presudne važnosti vratiti danas izgubljenu svijest o roditeljstvu kao pozivu i poslanju, o braku kao svetom sakramentu i djeci kao daru Božjem kako bi naše obitelji opet postale izvor života i radosti, budućnosti Crkve i svijeta.
 
Tihana Boban, odgojiteljica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *