Susret za roditelje ”O posljedicama popustljivog odgoja”

U ponedjeljak, 23. travnja 2018., u dvorani crkve Sv. Kvirina na Pantovčaku okupili su se roditelji i odgajateljice našeg vrtića na zanimljivom predavanju na temu Posljedice popustljivog odgoja i kako ih izbjeći.
 
Predavanje je održala  psihologinja Vesna Gračner, autorica mnogobrojnih knjiga koje se bave psihološkim temama, iz znanstvene, ali i religijske perspektive.
Profesorica Gračner nam je ukazala na pogrešne načine odgoja, obrađujući prvenstveno aspekte modernog „popustljivog“ odgoja. Imali smo prilike čuti o važnosti zdravog odnosa roditelja i djeteta, dopuštanja djetetu da proživi sve osjećaje pa tako i negativne, ali da po istima ne čini, o važnosti postavljanja granica, dosljednosti u odgoju, kao i osposobljavanja djece za kasniji život kroz njihovo obavljanje svakodnevnih zadataka i sudjelovanje u kućanskim poslovima. Bilo je također zanimljivo čuti i o mnogobrojnim teškim posljedicama koje se javljaju kod djeteta koje je odgajano od strane „popustljivog“ roditelja.
 
Na kraju predavanja imali smo mogućnost postaviti pitanja pa je profesorica kroz odgovore podijelila i nekoliko završnih savjeta za postupanje u konkretnim situacijama.
Mišljenja sam da je ovo predavanje bilo zaista korisno za sve nas sudionike, da je svatko imao prilike uvidjeti eventualne pogreške koje čini u odgoju svojega djeteta, da su nam ponuđena rješenja za pojedine probleme, odnosno načini za poboljšanje vođenja djece kroz svakodnevicu, a sve s ciljem njihovog odrastanja u sretne mlade ljude. 
 
Korina Vinković