Hodočašće u Mariju Bistricu

U subotu, 26. svibnja 2018., održano je tradicionalno hodočašće katoličkih dječjih vrtića i vrtića koji imaju Katolički program, u Mariju Bistricu. U to prekrasno, sunčano, subotnje jutro na hodočašće u kojem je sudjelovalo 33 dječjih vrtića, krenuli smo i mi, s ponosno ispisanim imenom našeg vrtića „Brat Sunce“ na veselim bijelim majicama, bijelim kapicama i obaveznom transparentu kojeg su izradile vrijedne ruke naših odgojiteljica. 
 
Svečano slavlje započelo je u 10:00 sati procesijom oko oltara u bazilici Majke Božje Bistričke. Male ručice naslonjene na zid ophoda oltara te skrivene molitve i želje u malim velikim srcima naše djece, izmamile su istovremeno i suze i osmjeh na naša lica. Bilo je prekrasno svjedočiti jedinstvu obitelji povezanih u molitvi te prvim koracima naše djece na putu vjere i Krista. 
Nakon procesije, uputili smo se u svečanoj povorci prema crkvi na otvorenom, na misno slavlje koje je počelo u 11:00 sati, a predvodio ga je vlč. Domagoj Matošević. Na početku svete mise, velečasni Matošević je predstavio i pozdravio sve prisutne vrtiće, a djeca su odzdravljala glasnim i veselim „Aleluja“ na spomen imena svojih vrtića. Nadahnuta propovijed prilagođena i razumljiva djeci, sve nas je potaknula na razmišljanje o tome kako nas je Bog stvorio jedinstvenima da bismo svojim različitostima obogaćivali svijet, nadopunjavali se i učili jedni od drugih te razvijali svoje posebnosti i talente na korist nama samima, ali i svojih bližnjih i naših zajednica te na salvu Bogu. 
 
Na kraju svete mise, sve nas je dočekalo veliko iznenađenje koje je izazvalo opću radost i oduševljenje, a to je bilo puštanje u zrak velike, 15 metarske Krunice izrađene od balona. Na križ i krunicu upisani su bili svi vrtići koji su sudjelovali u hodočašću, a zajedno s krunicom i imenima vrtića u nebo su se vinule naše molitve i hvale.  
 
Po završetku svete mise, nakon kraćeg druženja u svetištu, osobnih pobožnosti i obaveznog obilaska „proštenjskih“ štandova sa slatkišima i igračkama, zaputili smo se na okrjepu u „Majsecov mlin“, restoran i imanje koje njeguje tradicijski turizam. Tako smo u ambijentalnoj vrijednosti i ljepoti osebujnog zagorskog prostora, uz bogati domaći ručak i igru s našim najmilijima, završili ovaj prekrasan dan.
S dušama punim Božjeg blagoslova, srcima punim radosti i mira, vratili smo se našim kućama.
Hvala svim našim dragim tetama koje su nam organizirale ovako lijepi događaj i hvala dragom Bogu koji nas čuva, prati i puni mirom, ljubavlju i radošću!
 
Martina, Vjeran Fran i Boris Glogar