SVJETSKI DAN LUTKARSTVA

U povodu Svjetskog dana lutkarstva u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, 15. ožujka 2019. održana je tradicionalna deseta smotra dječjih lutkarskih igrokaza. Smotru su organizirali HNK i Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“, a na njoj su sudjelovala djeca iz Dječjih vrtića Građa, Osmjeh, Šibenski tići, Vidici i Brat Sunce.

Djeca našeg vrtića Brat Sunce pripremili su sa svojim odgojiteljicama lutkarski igrokaz „Tko je Videku napravio košuljicu“, prema priči slovenskog književnika za djecu Frana Levstika nastaloj davne 1877. godine. Likove u predstavi oživjeli su u kazalištu sjena, drevnoj lutkarskoj tehnici iz starih azijskih civilizacija, koja se putem trgovačkih ruta proširila po ostatku svijeta.

Priča govori o malenom i siromašnom dječaku koji voli prirodu i pomaže životinjama, priroda uzvraća na najljepši mogući način – životinje i biljke pomažu da dobije toliko željenu, novu košuljicu. Ova jednostavna i topla priča nosi u sebi uvijek aktualnu poruku o važnosti međusobnog pomaganja i empatije i pravilnog odnosa prema prirodi i okolišu. Djeca su važnu poruku pomoću lutka-sjena, glazbu i pjesmu prenijela i na publiku u kazalištu koja ih je nagradila velikim pljeskom. Nakon predstavljanja lutkarskih igrokaza u foajeu kazališta održan je okrugli stol za predstavnike Dječjih vrtića i voditelja predstava.

Svake se godine diljem svijeta, 21. ožujka obilježava Svjetski dan lutkarstva; proglasila ga je međunarodna udruga lutkara UNIMA (najstarija međunarodna kazališna organizacija, osnovana 1929. godine). Svjetski dan lutkarstva prvi je put u povijesti obilježen 2003. godine.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *