POSJET KAMENO KLESARSKOJ RADIONICI JAKŠIĆ

Dana 10.svibnja naš DV Brat sunce iz Podstrane, u sklopu projekta, posjetio je kamenoklesarsku radionicu “Klesarstvo Jakšić” na Klisu.

Kroz ovu pedagošku godinu djeca starije odgojne skupine provela su u svojoj grupi projekt “Kamen”. Ova tema je proizašla iz interesa djece, a cilj projekta jest poticanje razvoja dječjih kompetencija kroz ponuđene poticajne materijale, podržavajući interes djece za navedenu temu. Pred radionicu, podsjetili smo se dječjih izjava: “kamen se nalazi na Zemlji, ali i na Mjesecu. Negdje sam to čuo.” ; kamen je neka vrsta nečeg tvrdog. Postoji i drago kamenje, npr. Dijamant. “ ; “kamen je vrsta tvrdog kamena.” ; “kamen je tvrda stvar koja ne može puknuti. “ ; “nalazi se na cesti, na plaži, svugdi..”

U začarani svijet kamena uveo ih je meštar Zoran Jakšić koji im je pričao kako se kamen vadi, pili i obrađuje. U halama su mogli vidjeti strojnu obradu kamena i način kako se kamen tradicionalno obrađuje već zaboravljenim ručnim alatima. Obitelj Jakšić generacijama se bavi kamenoklesarstvom i s velikom radošću su nas dočekali i pokazali svu ljepotu kamena u njegovoj naravi i primjeni.

Djeca su bila jako zainteresirana pogotovo dječaci, te se nadamo novim posjetima i meštrima od kamena.

DV Brat Sunce, Podstrana
Odgojiteljica Petra Perčić