RADIONICA POVODOM BLAGDANA SVETOGA FRANJE U „BRATU SUNCU“

Biti pozvan u vrtić u svojstvu predavača ili voditelja radionice uvijek je čast, ali i velika odgovornost. Najmlađa publika je najpažljivija i najosjetljivija publika te pogrešaka ne smije biti. Na sreću u zadatak sam dobila radionicu koja je imala poveznicu s blagdanom svetoga Franje Asiškog pa je dragi svetac pritekao u pomoć. 

Radionica je održana dana 2. listopada na Međunarodni dan nenasilja. Kao socijalnom pedagogu dužnost mi je brinuti o prepoznavanju važnosti problematike nasilja među djecom i mladima pa smo se u vrtiću dotakli i ove teme. Sveti Franjo itekako ima veze sa sprečavanjem nasilja što smo mališanima pokazali u priči u kojoj sv. Franjo pripitomljuje vuka iz okolice grada Gubbio u Italiji. Franjo nam je primjerom pokazao kako je umjesto nasilja primijenio drugi pristup, pristup ljubavi i prihvaćanja pred kojim i „najžešći vukovi“ popuštaju.

Mi veliki znamo da u životu nije baš sve tako jednostavno, ali najmlađima moramo odaslati poruke pune ljubavi i vjere jer što više takvihporuka dobiju biti će manje mjesta za one loše poruke. Mališanima smo skrenuli pozornost i na okrutnost prema životinjama koju također trebamo iskorijeniti, a baš na blagdan svetoga Franje je i Svjetski dan borbe protivokrutnosti nad životinjama te Svjetski dan zaštite životinja. 

Radionički dio osmislili smo izrađivanjem životinja (vuka, lisice, ptica, magaraca…) iz rola papira, vune, čepova,poklopaca s jogurta i sl. skrećući pozornost na važnost zaštite prirode. Mašta je opet rezultirala nevjerojatnim uradcima naših mališana i njihovih roditelja. Sveti Franjo zaštitnik je i ekologije/ekologa.

Gotovo je nevjerojatno koliko se simbolike nalazi u današnjem danu u kojem se obilježava dan nenasilja, a sve uoči blagdana omiljenog svetca koji je toliko volio prirodu i sva njena bića stvorena od Boga. Zato zajedno sa svetim Franjom zahvalimo Gospodinu na svemu stvorenom od Njega i čuvajmo darovano ponajprije brigom za svoj mali dio svijeta i ljude koji nas okružuju. Hvala svetomu Franji na njegovom zagovoru i zaštiti i hvala dragom Bogu na Bratu Suncu.

U Podstrani, 2.listopada 2019. godine