DUHOVNI, EDUKATIVNI I REKREATIVNI PROGRAM U DV BRAT SUNCE

U subotu, 19. listopada 2019. odgojiteljice Dječjeg vrtića BRAT SUNCE s podružnicama u Podstrani, Primoštenu i Zagrebu okupile su se na duhovni, edukativni i rekreativni susret u centralnom vrtiću u Šibeniku.

Susret je započeo Svetom misom koju je predslavio mons. Marinko Mlakić. U homiliji je naglasio kako je Božja očinska ljubav temelj našeg života. Bog nas je stvorio iz ljubavi, a ljubav traži slobodu i povjerenje; vjerovati i onda kad sve oko mene potiče da ne vjerujem.

Vjera u beskrajnu Božju ljubav jedina je mudrost i snaga s kojom se možemo othrvati svim izazovima koji su protiv čovjeka, njegove biti. Nakon duhovne okrijepe odgojiteljicama se obratila s. Terezija Zemljić, vrhovna poglavarica u ime Osnivača predškolske ustanove, naglasivši važnost cjelokupnog odgoja djeteta uz neprestani rad na oblikovanju kvalitetne osobnosti odgojitelja.

Uslijedio je drugi dio susreta kojeg su provodili Nacionalni instruktori Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, educirali su odgojiteljice o postupcima oživljavanja uz uporabu AVD uređaja. Edukacijom su obuhvaćeni: prepoznavanje iznenadnog srčanog zastoja, postupci oživljavanja – pravilno izvođenje vanjske masaže srca i umjetnog disanja te pravilna uporaba AVD-a.

Provođenje postupaka oživljavanja prije dolaska hitne medicinske službe ključno za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, zbog čega je 2013. godine pokrenut Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce – spasi život“ kojim se senzibilizacijom javnosti i edukacijom laika nastoji povećati stopa preživljavanja.

Sedamnaest prisutnih djelatnica vrtića uspješno je usvojilo vještine potrebne za spašavanje života u minutama do dolaska hitne medicinske službe. Susret je zaključen poslijepodnevnim druženjem u Skradinu i NP Krka.