ZELENA PRIČA-DV BRAT SUNCE, PODSTRANA

U sklopu projekta „MOJ PLANET ZEMLJA” u srijedu 5.2.2020.g. gledali smo kazališnu predstavu „Zelena priča” koju nam je predstavilo STUDIO SUNCOKRET iz Splita.

Studio Suncokret je umjetnička organizacija koju je osnovao Duško Mucalo koji je ujedno i autor brojnih edukativnih i lutkarskih mjuzikla za djecu. Zelena priča nam govori kako zaštiti okoliš, kako odvajati otpad. To su samo neka pitanja na koja odgovor traže Medo, mudra Sova, Gica Prljavica, Magarac, Vjeverica i Glista koji su junaci ovog ekološko-kulturnog mjuzikla koji je ostvaren u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša Republike Hrvatske.

Tijekom predstave djeci se prikazuju osnove razvrstavanja otpadaka na zabavan i interaktivan način. Uz veliki broj edukacijskih songova možda je najvažnije istaknuti i glavnu misao ovog ekološkog mjuzikla: „ O zaštiti okoliša brinemo se od malena.”

Naučili smo kako se u smeđi kontejner odvaja trulo voće i povrće. U našem vrtiću skupljamo otpatke od voća i povrća za obitelj naše djevojčice čiji roditelji uzgajaju gliste zahvaljujući kojima se proizvodi humus.

Upravo iz toga proizlazi važnost partnerstva vrtića s roditeljima i širom zajednicom koji ustanova obogaćuje svojim individualnim posebnostima te svojom vlastitom kulturom. Time pridonosi kvaliteti ustanove u cjelini. Osnovni cilj kvalitetne suradnje, partnerstva sa širom zajednicom jest premošćivanje barijera koji izazivaju stres i nezadovoljstvo u djece, roditelja i prosvjetnih djelatnika prije i tijekom prijelaza u sklopu podsustava te među sustavima.

Svaki vrtić treba tražiti vlastiti put razvoja prema svojim specifičnim uvjetima, kadrovskim i prostornim mogućnostima te socijalnom kontekstu u kojem djeluje.

Odgojiteljica Tihana Boban